Translate

måndag 19 november 2012

Chokladkolor till jul

Fast än det för er känns som om julen fortfarande är långt borta har vi på jobbet redan börjat med julbord. På Fas 1 av julbordsprepp stod det julgodis. Jag har redan hemma svängt ihop en sats för att jag själv inte kunde vänta. Så här har ni ett ni med. Receptet ger ca 60 st kolor.

Lovisas chokladkola

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao

Metod:
Ta fram en stor kastrull och blanda ihop alla ingredienserna i kastrullen. Smält allt på het platta och rör om ordentligt med träslev. Sänk plattan till medelhög och låt koka utan att röra.
När man kokar kola blir den väldigt pösig och får stor volym. Det är därför viktigt att ha en rymlig kastrull.
Under tiden som det kokar, ta fram ett bakplåtspapper och smörj in med neutral olja (rapsolja). Ta fram en liten form och klä den med bakplåtspappret.
När smeten börjar sjunka och tjockna kan man börja röra runt lite.
Använd en termometer för att se om kolan är färdig. 120-125°C är den mjuk och låter man det koka till 130°C och över blir det hårda kolor. Jag föredrar att koka till 126°C.
När kolan kommit upp till önskvärd temperatur, häll smeten i den förbereda formen och låt svalna i rumstemperatur.
Skär i bitar och linda in i skurna bakplåtspapper.

Inga kommentarer: