I skrivande stund gräddas en marängtårtsbotten som ska bli en härlig tårta till kalaset imorgon då min bror fyller år, hela 25 år fyller han!
Jag fick ett samtal av honom igår och då bad han så snällt om jag kunde svänga ihop "den där goa marängtårtan du gör så bra". Hur kan man säga nej till något sådant. ;)
Det bästa med det här receptet är att den är mjuk i mitten och härligt frasig på ytan!
Marängtårta
4 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
1liten nypa salt
2 dl strösocker
Vispa äggvitorna med vitvinsvinäger och salt tills den bli fast och tillsätt strösocker, fortsätt vispa tills allt är utblandat. Bred ut på bakplåtspapper till önskad form med en mur runt kanten så man kan ha fyllningen där. Jag hade en 3 cm hög mur och formen var 30 cm i diameter. Grädda i ugn på 125 grader i 1 timma och höj sedan värmen till 150 och kör på 20 minuter till.
Detta för att man ska få ett mjukt, fluffigt och krämigt inre och samtidigt en hård skorpa. Låt svalna.
Vispa grädde med lite vaniljsocker och bred ett lager i botten och ta din favorit frukt och bär i bitar och fördela över. Klart!
Ps. Ju längre den får stå desto segare blir den. Rekomenderas att ätas samma dag som den tillverkats Ds.
Bästa sommartårtan, jag lovar!! Hur underbart gott är det inte med svenska mogna och nyplockade jordgubbar. Tänk er då den här marängtårtan och dom jordgubbarna. Heavenly!!
Här serverades den med en varmslagen smörcremé, vispad grädde, vilda plockade hallon och blåbär från lantstället i värmland, så gott så!
Recept på den varmslagna smörcrèmen hittar ni här.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar