Igår såg jag en väldigt intressant dokumentär som handlade om hur vår värld påverkas av all köttproduktion. Hur vår värld ser ut nu och hur MYCKET den har förstörs av all den enorma massproduktion av kött.
Bara för att vi ska få våran saftiga köttbit, vårat pålägg och den smakrika söndagssteken.
En annan ganska skrämmande insyn är att se hur djuren behandlas och hur de lever, det påverkar inte bara djuren utan även oss människor.
Dokumentären heter Världen: Älskade Kött och visades på kunskapskanalen.
I början av 1990-talet spreds en dödlig neurodegenerativ kreatursjukdom, vi känner till den bla som gala ko-sjukan, fler sjukdommar uppkom och mer om detta finns att läsa här
Anledningen till sjukdommen var att livsmedelstillverkarna i Belgien började använda köttmjöl i fodret för att sänka kostnaderna. Tack Europa!
När jag såg denna kände jag direkt för att köpa mig en gård med massa djur nära vattnet mitt i skogen och vara helt självförsörjade utan världens påverkan, men det vet vi ju aldrig skulle gå.
Men vad ska man göra då?!?
Man behöver inte gå hela vägen och bli vegetarian utan vi ALLA måste börja tänka på vart våran mat kommer ifrån. Visst, att köpa lokalt och ekologisk mat är dyrare, men väljer man det då och då så kommer våra livsmedelsproducenter inse att behovet av mer lokat (svenskt) och kravmärkta livsmedel finns!
Det är vi, oss konsumenter som måste agera. Det är inte hållbart i längden som vi håller på nu, vi måste få ändring på saker och ting.
Titta på dokumentären,
den må få er att vilja kräkas men ta samtidigt en liten funderare över det hela. Det känns som om vi alla behöver ett "wake up call".
Det finns även andra dokumentärer jag tycker är sevärda inom ämnet
stek åt alla är en dokumentär liknande älskade kött, skrämmande (och) intressant.
meat.org visar ett klipp hur kycklingar, grisar, kossor och fiskar behandlas, tänk om slakthus bara hade glasväggar. finns även många andra klipp att se där.
FOOD Inc. är en film som går att köpa eller tanka ner. Här kan du läsa om den.
UR Play Christel Cedergren pratar om miljöns påverkan inom köttproduktion, på miljön på menyn.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar