Translate

lördag 1 december 2012

Honungsaioli

Det är många diskussioner om hurvida det ska var olivolja eller neutral olja (rapsolja) i en aioli. Jag personligen har gjort alla vairanter, bara för att pröva vilket som blir bäst, med eller utan olivolja och en blandning av båda. Utan tvekan var det godast med endast neutral olja. Olivoljan ger en viss bitterhet som gör att vitlökssmaken inte kommer till sin rätta. Dessutom får den en viss grönaktig färg som inte ser attraktiv ut.

Här kommer mitt recept på en aioli med honung som passar utmärkt till kallrökt eller gravad lax. Servera med en fräsch potatissallad med skurna lökar och grönsaker i.

3 äggulor
1,5 msk vinäger
2 tsk dijon senap
2 pressade vitlöksklyftor
5 dl neutral olja, tex rapsolja
1,5 msk flytande honung
1 tsk salt
vitpeppar

Metod
Vispa äggulorna i en rostfri bunke tillsammans med vinäger, senap och vitlök i ca 1-2 minuter. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Känns aiolin för stabbig kan man tillsätta lite vatten för att göra den smidigare. När all olja är nervispad, tillsätt honung, salt och smaka av med nymalen vitpeppar. Håller i kyl ca 10 dagar.

Inga kommentarer: