Translate

söndag 9 december 2012

Dille på pepparkaka

Ja hur många pepparkakor jag än äter så slutar aldrig viljan att ta en till, bara en till. Med god glögg och pepparkakor kan man inte misslyckas en andra advent.


Att baka med pepparkaka som ingrediens är fantastiskt gott. Kanske inte så inovativt nu längre men dra mig baklänges så jävla gott det blir! Har ett recept här på en chokladtart'e som jag fick av en kollega jag arbetade med för flera år sedan, Mikael heter han. Har ändrat lite på det, ersatt digestive med pepparkaka.


Chokladtart'e med pepparkakskross och syrlig apelsingrädde, till ca 10 p.
250 g mörk choklad
250 g smör
250 g florsocker
2 ägg
150 g vetemjöl, (2,5 dl)
0,75 dl stark apelsinjuice
ca 10 Pepparkakor

1 ½ dl vispgrädde
3 msk yoghurt, matlagnings, naturell eller vanilj
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 tsk florsocker

Metod
Smält smöret, hacka chokladen och rör ner i smöret. Sikta i sockret och tillsätt äggen, ett i taget. Sikta i vetemjöl och rör runt ordentligt så inga ev klumpar finns kvar. Rör sist i apelsinjuicen. Krossa i mortel eller mixer pepparkakorna. Spraya en form (ca 10*15 cm) med sprayfett eller smöra med smör. Strö över hälften av pepparkakssulorna. Häll på smeten och strö över andra hälften. Grädda på 170 grader i ca 15 minuter. Kan variera från ugn till ugn, kan skifta några minuter upp eller ner. Kolla och se efter, ta ut den och gunga lite med den. Den är klar när den fortfarande dallrar, men det ska inte gå vågor, kör på i några minuter till! Kyl i minst 6 timmar innan den skärs upp. Håller i kyl ca en vecka.
Till den syrliga apelsingrädden: Vispa grädden nästan färdig och tillsätt yoghurt, apelsinjuice och florsocker. vispa till spritskonsistens. Jag använde slät tyll till detta.

Inga kommentarer: