Nej så mycket ska jag inte göra! Med däremot har jag gravat EN hel sida lax med rå rödbeta och fänkålsfrön. Ser supertrevligt ut och smakar smaskens!! Gott nu till juletider på julbordet eller en skön sommarkväll med öl och nubbe till.
Receptet är för en hel laxsida på 1,8 kg, och det är bara att dela receptet om ni inte vill göra så mycket!
1 sida lax ca 1,8 kg, fryst och tinad
1 dl salt
2 dl strösocker
2 msk fänkålsfrö
3 msk riven pepparrot
2 st rödbetor, medelstora
6 cl vodka, valfritt
några dillkvistar
Metod
Rosta fånkålsfröna i torr och het panna till rummet fylls av doft. Ställ åt sidan. Blanda salt och socker, lägg laxen i en form och smörj in laxen med blandningen. Finriv rödbetorna och pressa saften över laxen. Strö över pepprarot och häll på vodka och gnid in vätskorna. Grovhacka dillen med stjälkar och allt och fördela på laxen. Plasta och ställ i kyl 2 dygn och vänd på laxen, åt stå ytterligare två dygn. Beroende på laxens tjocklek kan det ta länge tid, eller kortare beroende på storleken.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar