Ett bra och saftigt recept som också är jätte enkelt att göra. Receptet ger ca 40 st bullar eller 2 kransar.
1,5 paket jäst, färsk eller torr
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran (2 paket)
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl
400 g mandelmassa
300 g smör, rumstempererat
3 dl russin
2 ägg
Pärlsocker
Hackade mandlar eller hasselnötter
Metod
Smält smöret och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i en bunke (att ha en kitchen aid eller kenwood maskin är att föredra) och tillsätt den ljumma vätska som ska ligga på 37 grader. Rör ut jästen tills det är upplöst. Tillsätt övriga ingredienser utom topping. Kör i maskinen i ca 8-10 minuter på medelhastighet, en kvart om man gör det för hand. Ta ut ur bunken och knåda till. Lägg tillbaka i bunken och strö lite mjöl över. Detta bara för att inte ytan ska torka. Låt jäsa över handduk i 30 minuter. Stjälp upp på mjölad bakbänk och dela i 2 delar. Kavla ut degen till en jämn rektangel. Bred ut hälften av smöret och riv med grövsta delen på rivjärnet hälften av mandelmassan på degen. Strö över russin och rulla ihop till en korv. Skär i bitar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter och pensla med uppvispat ägg och stö över pärlsocker och mandel/hasselnötter. Grädda på. 225 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler och njut med ett kallt glas mjölk eller glögg!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar